חזרה לתוצאות החיפוש

אוסף יוסף צדוק

להגדלת הטקסט להקטנת הטקסט

יוסף צדוק (Yosef Zadok) בן שרה(סעדה) סרי ושלום בן יחיא צדוק (צאלח) נולד בשנת 1914 בעיר צנעא שבתימן. אביו שלום, היה צורף כסף. בילדותו למד ב'חדר' ובנערותו עסק במסחר זעיר. בשנת 1929 כשמלאו ליוסף 15 שנים, עלתה משפחתו לארץ-ישראל לאחר שחשו געגועים אליה. כמו כל העולים החדשים בתקופה זו גם משפחת צדוק חוותה חבלי קליטה לא קלים. יחד עם זאת בשנת 1932, הוא פעל בהתנדבות בתנועת 'הנוער העובד' ולימים גם בהסתדרות העובדים הכללית במטרה לגייס לארגון אנשים וועדים נוספים. עם התגברות הפרעות ביפו וסביבתה, באפריל 1936, הצטרף יוסף לארגון 'הסדרנים' כפי שקיבל את כינויו המקומי (מעין מליציה אזרחית מקומית) בכדי להגן על היישוב היהודי המותקף. בהמשך חבר לארגון ה'הגנה' והשתתף כמפקד כיתה במערך הסיורים ושמירה ולחם בכיבוש 'הפילבוקס' שאיים על תושבעי האזור ממרום הגבעה המשקיפה על העיר חולון. בשנת 1936, עבר להתגורר בשכונת הפועלים "קריית עבודה', שכונה שאוכלסה על ידי חברי ההסתדרות הכללית אשר חיפשו מחד פתרונות דיור זולים ומאידך הגנה מפני הפורעים שפעלו בסביבתם. הם ראו בהקמת שכונתם מעשה התיישבותי ייחודי. בשנת 1937, כשהוא בן 23, נישא יוסף צדוק לחוה לבית ינקו, חלוצה בודדה שעלתה לארץ ישראל מרומניה ויחדיו הקימו את משפחתם בחולון. לימים נולדו להם שלושה ילדים, ומהם נולדו נכדים וגם נינים. יוסף שימש כמזכיר וועד "שכונת עם" בחולון עד להקמת מועצת העיר הראשונה בשנת 1942. מאז שימש כחבר בעיריית חולון ובוועדותיה במשך 15 שנים. הוא היה חבר במוסדותיה המרכזיים של "התנועה לאחדות העבודה" ובשנת 1945 היה מועמד מטעמה לאסיפת הנבחרים של כנסת ישראל. בחודשים יוני-אוקטובר 1949 (תש"י) יוסף יצא פעמיים את גבולות הארץ כשהוא משמש שליח מטעם המחלקה לארצות המזרח התיכון של הסוכנות היהודית כדי לפעול יחד עם ארגון הג'וינט להעלאת יהודי תימן ארצה (מבצע 'על כנפי נשרים'/'מרבד הקסמים') זאת לאחר שמלך תימן האימם אחמד התיר ליהודי תימן לצאת את עדן. בין השאר נשלח לקשור קשרים עם יהודי תימן ולזרז את עלייתם. יוסף דאג לכלכלתם והסעתם בדרכים מסוכנות, התדיין עם כנופיות מזוינות שהתנפלו על השיירות; הוא היה מושיעם של אחיו היהודים עד הגיעם למחנה "גאולה" בעדן, שם המתינו להם צוותי עובדים שטיפלו בהכשרתם ובהטסתם לישראל. שליחותו זו מתועדת בספרו "בסערות תימן- מגילת 'מרבד הקסמים' (בהוצאת עם עובד תל אביב, תשט"ז, 1956): " בשעה שמונה בבוקר המראתי משדה התעופה לוד. בשעה שהתרומם המטוס ריחפתי על כנפי דמיוני והפלגתי למחוז זיכרונותיי. לנגד עיניי עברו ימי ילדותי". באלבום התמונות אוסף תמונות מפעילותו להעלאת יהודי תימן לארץ. בחודש נובמבר 1954 נבחר יוסף במועצת פועלי חולון מטעם מפא"י ובספטמבר 1973 נבחר למזכיר מועצת הפועלים בעיר. בתפקיד זה כיהן משך 8 שנים עד שנת 1981, כשפרש לגמלאות. במשך כל אותן השנים יוסף נלחם לשיפור תנאי עבודתו של הפועל ופעל רבות למען השכבות החלשות. לאחר פרישתו לגמלאות, הוציא לאור ספר שני פרי עטו: "מאבקים ותמורות" המהווה ספר אוטוביוגרפי החובק בתוכו מגוון רב של פעילות ציבורית ארוכה, ומשקף את תרומתו הגדולה ליהדות תימן ויישוב העברי בארץ ישראל. יוסף צדוק קיבל אות 'יקיר חולון'; מוותיקי העיר ובוניה היה איש רב פעלים, רודף אמת וצדק. הוא נפטר בגיל 75 בעירו חולון, בכ"ח אדר תש"ן (1990). (נכתב ע"י בתו אילנה שחר)

סימול
IL-INL-YBZ-0011
סימול מקורי
יד יצחק בן צבי;YBZ.0011
תאריך
01/01/1930-01/09/1952
היקף
170 פריטים.
מיקום
  • יד יצחק בן צבי
כותר אוסף יוסף צדוק.
הערות אוסף זה קוטלג על ידי צוות יד יצחק בן צבי החל מ-19/02/2002 ועד 10/11/2015
מתוך יד יצחק בן צבי
רמת התיאור Fonds Record
קרדיטים רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין יד יצחק בן צבי, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל. This bibliographic record is part of the Israel Archive Network project (IAN) and has been made accessible thanks to the collaborative efforts of the Yad Ben Zvi Archive, the Ministry of Jerusalem and Heritage and the National Library of Israel.
מספר מערכת 997009628342205171
      1. הצג את 10 הפריטים הבאים מתוך 351
      2. הצג הכל

בכל שימוש יש לציין את מקור הפריט בנוסח הבא:

רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין יד יצחק בן צבי, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל. This bibliographic record is part of the Israel Archive Network project (IAN) and has been made accessible thanks to the collaborative efforts of the Yad Ben Zvi Archive, the Ministry of Jerusalem and Heritage and the National Library of Israel.

תנאי השימוש:

לכל תיק בארכיון נקבעו תנאי השימוש המתאימים

תנאי השימוש מופיעים בדף התיק הארכיוני באתר הספרייה הלאומית.

למידע נוסף על שירות בירור מצב זכויות היוצרים ותנאי השימוש בפריטים מאוספי הספרייה לחצו כאן.

תצוגת MARC

יודעים עוד על הפריט? זיהיתם טעות?

שותפים